Időpont kérése
Kérdések-tanácsok Időpont kérése

Dr. Kul Viktor fogápolási tippjei 5. rész

Mit tegyünk, ha egy fogunkat ki kellett korábban húzni? Az implantálás mennyire jó megoldás ebben az esetben a fogpótlásra? Esetleg milyen alternatívák léteznek? Sorozatunk legújabb részében Dr. Kul Viktor a foghúzás utáni lehetőségekről beszél.

Implantátum vagy híd?

Az elvesztett fogak pótlására több megoldás létezik. Ha sorközi hiányról van szó, akkor szóba jöhet a híd, illetve az implantátum.

A híd esetében legalább a hiányt határoló két fogat le kell csiszolni, és úgy kerül rá a híd. A két lecsiszolt fog a híd pillére, a hiányt pótló rész pedig a híd tag. Az implantátum nem kötődik semmihez. Ennek az az előnye a híddal szemben, hogy ha valami történik a híd alatt az egyik foggal, akkor hidat le kell vágnunk, és csak úgy tudjuk kezelni az adott fogat.

Az implantátum sokkal hosszabb életű, igaz, hogy drága megoldás, de ha hosszútávon gondolkodunk, akkor ez a legjobb megoldás. Sorvégi foghiány esetében, nem tudunk hidat készíteni, mivel nincsen hátsó pillér fogunk. Ilyen esetben szóba jöhet a kivehető pótlás, amit kellemetlen viselni, főleg ha fiatal páciensről van szó. Ebben az esetben is az implantátum a legjobb megoldás. Persze az implantátum beültetésének is vannak kontra indikációi is, melyeket egyénenként mérlegelni kell.

Vissza