Időpont kérése
Kérdések-tanácsok Időpont kérése

Dr. Kul Viktor fogápolási tippjei 3. rész

Meddig menthető meg egy fog? Mikor kell úgy döntenie egy fogorvosnak, hogy ki kell húzni? Dr. Kul Viktort kérdeztük a fogmegtartó kezelésekről.

Mikor és milyen módszerrel avatkozik be a fogorvos a fogak megmentéséért?

Hogy meddig menthető meg egy fog, az a páciens státuszától és anamnézisétől függ.

Mi történik, amikor a fogorvos szuvas foggal találkozik? Van-e különbség fogtömés és fogtömés között?

A szuvasodás ellátása, a tömés készítés a fogmegtartó kezelések csoportjába tartozik. Amikor feltárjuk a szuvas részt, természetesen próbálunk minél kevesebb ép fogszövetet elvenni, és csak a fertőzött részt eltávolítani. A fog helyreállítása attól is függ, hogy mekkora a fog felületének hiányzó része. Ha csak kis felületünk maradt, akkor nem lesz elegendő felszínünk, amihez „hozzáragaszthatnánk” az esztétikus tömést. Így az könnyen ki is eshet, ha mégis azt a megoldást választjuk. Ilyen esetekben el kell gondolkodnunk a fog indirekt helyreállításán. Ilyenkor a felépítményt fogtechnikus készíti el, és mi azt ráragasztjuk a fogra, más néven inlayt-onlayt készítünk. Ezt indirekt tömésként is hívhatjuk.

Mikor és miért kell gyökérkezelni a fogat, és pontosan mi történik ilyenkor? A gyökérkezelt fogak veszítenek az élettartamukból, vagy ez mindössze közhiedelem, és ugyanúgy funkcionálnak tovább, mint korábban?

A gyökérkezelés a fog megtartására irányuló kezelés. Ezzel a beavatkozással elkerülhetjük a fog eltávolítását, és meghosszabbíthatjuk a fog szájban maradásának idejét. A gyökérkezelés nélkül a pulpa kamrában és a gyökércsatornában a baktériumok elkezdik lebontani a szöveteket, és érzékenységet okoznak, hideg vagy meleg hatására. A gyökércsúcs végén lévő nyíláson keresztül a baktériumok kijutnak a foggyökér körüli szövetekbe, és ott gyulladásos folyamatot indítanak el. Ez megfelelő kezelés nélkül akár fogelvesztéssel is járhat.

Ezért fontos időben elvégezni a gyökérkezelést, amelynek elkezdésekor a gyökércsatornából az idegeket eltávolítjuk, és a csatornát feltágítjuk. Általában ugyanabban az ülésben történik a gyógyszeres gyökértömés, és a fog koronai részének ideiglenes lezárása. Gyökértömés készítésénél a feltágított, kitisztított csatornákat gyökértömő anyaggal véglegesen lezárjuk. Ezt abban az esetben készítjük el, ha a fog panaszmentes, illetve a gyökércsatorna teljesen kiszárítható. Addig egy fedőtömést helyeznek rá.

A gyökérkezelt fogak funkciójukat megtartják, rágásra ugyanúgy alkalmasak. Viszont mivel eltávolítjuk az ideget a fogból, így nincs visszacsatolása a fognak, hogy túl van-e terhelve rágáskor, vagy sem, illetve megszűnik a fogon belüli vérkeringés is, „kiszárad” a fog. Ezért válnak törékenyebbé a gyökérkezelt fogak. Így nagyon fontos a gyökérkezelt fogaknál a fog koronai részének végleges, stabil helyreállítása, mely lehet inlay, melyet már említettem, vagy korona.

Vissza